Fælleshus

Eksempel på fælleshus

Hvor man samles i sit nabolag, er naturligt omkring den fælles, grønne midte og i fælleshuset med fællesspisning, møder, fester, vaskeri mm.  Når familie eller venner er på besøg, kan de installeres i fælleshuset og hvert nabolag kan bestemme sig for at have projektor/storskærm, 

børnerum mm. Funktionerne vælges til specifikt, i hvert nabolag. 

Fælleshusets funktioner
Den største forskel ved fælleshuse er, om de anses som en 'udvidet dagligstue', hvor man kan læse den fælles avis og har spil, blade, sangbøger osv. stående til spontan brug - eller som fælles 'forsamlingshus'., der ofte bookes til kurser, fødselsdage mm.

Ofte vil det være en fin mellemting, idet et fælleshus kan rumme mange forskellige funktioner, der fint kan supplere og aflaste det private rum, rundt om i husene. Derved minimeres de mange kontorer og børneværelser, der alligevel ofte står tomme - og det skaber gennem adgang til sådanne faciliteter nye muligheder for at afholde personaledage, kurser, klassefester
, filmklub mm., Lige der, hvor man selv bor. 

Hvert nabolag bestemmer selv, om de vil have et af Bærebo designet fælleshus, være medbyggere i opførslen eller bygge det selv. Der kan være forskellige behov. På den måde sikres en vis variation og der skabes mulighed for kreativitet og fælles selvbyg. 

Her en liste over almindelige funktioner i et fælleshus, til inspiration: 

 

Fællesspisning

Bærebo opfordrer af hensyn til fællesskab i nabolaget til fællesspisning (men det er ikke et krav). I nogle bofællesskaber spiser man sammen alle hverdage og i andre et par gange om ugen, Det er op til det enkelte nabolag, men køkkenet og spisepladsen i fælleshuset skal designes med plads til den form for fællesspisning, man vælger. 
 

Møder

I Bærebo prøver vi at begrænse det høje antal møder, der er kendetegnende for mange bofællesskaber. Men der skal være mulighed for at mødes, som nabolag. Dette skal tænkes ind i fælleshusets design - også, så to møder kan foregå samtidig.  

Gæsteværelser 

Til når børnene, forældrene eller vennerne kommer på besøg, kan man have indtænkt et par gæsteværelser i fælleshuset. Så sparer man gæsteværelser i husene og opnår en større udnyttelse af det fælles rum. Desuden kan man nemt tilbyde sig som vært og have gæster på weekend, sige ja til et par frivillige fra Argentina, gæsteforskeren fra universitetet eller en ny familie, der gerne vil prøve det med at bo i bofællesskab. 

Fester 

Det er en helt særlig fest at kunne holde sin runde fødselsdag i sit eget fælleshus
- pludselig kan man have endnu flere gæster, endda med overnatning. Desuden kan der opstå gode traditioner i nabolaget for fester, der markerer sommeren, julen osv. Når man skal godkendes af kommunen til den slags store arrangementer, er der krav om brandgrej og et par toiletter mere, end man ellers ville have opført. Sådan er det.  

​​

Børneliv

Typisk vil nabolagets børn finde glæde ved at samles i fælleshuset og lege, spille spil, se film, overnatte med vennerne mm. Ofte er det en god ide i design af fælleshuset at lade dem have deres eget rum, hvor de kan rode og opføre sig, som de har lyst til. Når børnene bliver lidt større, kan de også her finde lidt frirum - i et fælles teenageliv. 
 

Fælles liv

Kalenderen i et fælleshus fyldes ofte af fester, møder og gæster, men andre både spontane og planlagte aktiviteter kan skabe liv i huset. En gang bordfodbold før aftensmaden, fælles yoga, filmklub, vinsmagning og en systue på vinterens onsdage. Livet er dynamisk. Nye behov og interesser kan opstå, når man flytter i fællesskab. 

Det praktiske

Fælleshuset kan rumme praktiske funktioner, som får folk til at mødes i dagligdagen. Her kan det fælles vaskeri findes. En god, fælles printer og scanner. Den fælles værktøjskasse med lige det, man skal bruge til at lappe sin cykel. Glemmekassen.
Det sted, hvor man kan afhente grøntsager eller den fælles bestilling fra Helsam.
Det fælles behandlerrum, der kan bookes til besøg af den månedlige massør. Osv. 

Fælleshuset er nabolagets kerne. Derfor er design af huset ganske afgørende for, hvad for et fællesskab man ønsker sig, sammen.  

© 2018 Bærebo
Design af Liselotte Østerby

  • w-facebook