top of page
vinge topbillede forside.webp

Om Vinge

Vinge er en ny by i Frederikssund Kommune, midt i naturen, ved Roskilde Fjord og ca. 40 minutter fra København i enten bil eller tog.

 

Den eksisterende landsby står overfor en kraftig udbygning i det, der går for at være et af Danmarks største byudviklingsprojekter med et samlet areal på 370 hektar. På ovenstående billede vises Deltakvarteret, hvis beboere må siges at være pionererne i det nye Vinge. Karakteristisk er adgang til vand og grønne områder, hvilket vil være gældende i hele området. 

Vinge repræsenterer et godt bud på drømmen om at bygge en perfekt by fra bunden med et godt hverdagsliv for både borgere og virksomheder. Vinge søger at forene byens liv og puls samtidig med, at der er ro og smuk natur i baghaven. Kerneværdierne og fokusområderne for Vinge er bæredygtighed, enkelthed, nærvær, natur og byliv. Dette fundament skal bidrage til at skabe lige præcis den by, hvor mennesker nyder at leve og opholde sig, mødes og have mulighed for at indgå i dagligdagens mange fællesskaber. 

I centrum af Vinge anlægger man byens - ”Grønne Hjerte” – en større park og byfælled, der skal gå gennem byen fra nord til syd, og som i særlig høj grad vil bidrage til Vinges grønne udtryk og rekreative kvaliteter.

”Hjertet” vil binde byen sammen og fra det ”Grønne Hjerte” kommer der til at gå stier og veje, som skaber direkte adgang til byens forskellige boligkvarterer.

Brochure_Vinge By (1)_Side_23_Billede_0001.jpg

Vinge var tidligere en mindre landsby med 240 beboere inden helhedsplanen for Vinge som byudviklingsområde blev vedtaget af kommunalbestyrelsen i 2013. Vinge forventes at rumme mellem 10-20.000 beboere. Et grundlæggende princip er, at byen skal være selvforsynende med CO2 neutral el og varme og at området skal indeholde et bredt udvalg af boliger og fællesskaber. 

Der står meget i helhedsplanen, der er tæt på værdierne i Bærebo. Derfor er vi med fra starten, med vores særlige bidrag, som naturligvis er bofællesskabsbaseret. En variation af boformer vil være at finde i Vinge, som vil indeholde alle ejerformer og boligtyper. Det er den diversitet, der skaber en god by.  

I august 2021 vedtog Frederikssund Byråd "Fremtidens Vinge" - den nye udviklingsplan for Vinge. Download den her

Fra starten er Vinge tænkt stort.  Helhedsplanen er tegnet af Henning Larsen Architects, EFFEKT arkitekter, Marianne Levinsens Tegnestue og ingeniørfirmaet Moe A/S.

Mange både forskere og studerende har studeret planerne for Vinge. Der er dog forekommet en del ændringer, siden arkitektkonkurrencen og helhedsplanen i 2013. 

B3.jpg
Brochure_Vinge By (1)_Side_01_Billede_0001.jpg

      

GODE AFSTANDE:
- Vinge ligger i en afstand af 45 min. kørsel i bil fra Rådhuspladsen.
- Afstande i bil fra Vinge til Frederikssund er 7 min eller 4 minutter med S-toget. Roskilde 26 min., og Hillerød 23 min. 
- Den nye S-togstation er opført i Vinge. Se mere her: Vinge Station er åbnet - forside (frederikssund.dk)
- Togrejsen fra Vinge til Københavns Hovedbanegård kan gøres på 43 min. 
- Naturområder: Roskilde Fjord 3 min., Burresø 10 min., Jægerspris og Nordskoven 15 min., Orø 23 min. +  færgetur.  

Skoler og institutioner

Børnene i Vinge kan gå i institution og skole samt dyrke fritidsaktiviteter lokalt. Ådalskolen i Frederikssund ligger ca. 3 km fra Vinge. Der er muligvis også en privatskole på vej. 

 

Mulighederne for fritidsaktiviteter er mange i Frederikssund. Der er flere muligheder for unge, f.eks. er der gymnasie og andre ungdomsuddannelser, indenfor en cykelafstand på 5 min. fra Vinge. For børn og deres forældre er stedet her et rigtig godt valg. 

Children in the Garden
Skoler_vinge
Senior Yoga Class

Kultur og fritid

Alle aldre kan få dækket et varieret kultur og fritidsliv i Frederikssund og omegn. Der er en stærk tradition for at opføre et årligt vikingespil, der er teater og musikfestivaler og et væld af forskellige former for idræt. Der er en smuk og stemningsfuld kirke og Villumsens Museum.

I Vinge er foreningen Vinge Fritid blevet etableret, hvor der bl.a. er lavet en løbeklub, vandregruppe og madgruppe. 

Kultur_vinge

Erhverv, iværksætteri

og indkøb

Der er gode indkøbsmuligheder i Frederikssund, der ud over et udvalg af supermarkeder har en række specialforretninger som f.eks. tøjbutikker, optikere, en stof og garn butik, en hyggelig helsekost samt adskillige genbrugsbutikker, for blot at nævne nogle af dem, vi har besøgt.

Vinge Gror, er et lokalt initiativ i Vinge, og er navnet på det grønne fælleshus, en beboergruppe gerne vil starte. Læs mere på deres facebookside. 

Making Mug
Erhverv_vinge
Wheat Field

Natur

Beboere i Vinge har ca. 3 km til Roskilde Fjord, hvor der er rige muligheder for naturoplevelser. De nærmeste badestrande findes via linket her: Frederikssund - Forside

Der ligger et naturskønt område 5 km fra Vinge mod øst ved Buresø, hvor der er større sammenhængende skovarealer og flere søer. Historiske steder fletter sig ind i naturen og der er skjulte lag at gå på opdagelse i. 

Seværdigheder (naturstyrelsen.dk)

Der er dejlige ture i Nordskoven ved Jægerspris og en opdagelse at gøre på Orø eller på en tur til Kulhuse, hvor der går en færge til Halsnæs

Velkommen til Orø (oroe.dk)

Natur_vinge

Sundhed

Frederikssund Kommune har fokus på sundhed - se via linket, hvad der er på paletten.

Frederikssund Kommune har også en vifte af aftenskolehold, der tilbyder kurser inden for sundhed. 

Senior Couple Doing Yoga
Sundhed_vinge

Vil du være med?

Læs mere om, hvordan du kan være med.

Du er altid velkommen til at kontakte Louise og Camilla, der står for inddragelse og fællesskaber for at høre mere:

camilla@baerebo.dk
29 72 31 45

lwa@baerebo.dk
81 11 16 80

Meld dig på info eller interesselisten 
- så kan du være med til at designe Bofællesskabet Vingefanget. 

BB-02.png
bottom of page