Nabolagets beboersammensætning
Bofællesskabet Vingefanget er, hvad vi kalder aldersintegreret. Familier, singler, børn, unge og ældre bor sammen og kommer hinanden ved. Samtidig kan man samles om de behov, som hører bestemte livsfaser til. I bofælleskabet kan der derfor være beboere fra alle de grupper, der er skitseret nedenfor. Og flere til. Beboergruppen skal tage beslutning om, hvorvidt man vil fastsætte en rettesnor for en ønsket demografisk sammensætning for nabolaget.
Alle skal møde hinanden, være enige om retningen og rammerne og sige JA til hinanden, som fremtidige naboer i et bofællesskab. Det er præcis det, der adskiller et bofællesskab fra andre boligformer.
Ziggi
Jeg er interesseret i at bo i bofællesskab, fordi det ganske enkelt er rart at have mennesker omkring sig.
”Jeg er interesseret i at bo i bofællesskab, fordi det ganske enkelt er rart at have mennesker omkring sig. Vi er ikke så gode til at komme hinanden ved i Danmark. Jeg har boet tre år i Barcelona, og der boede jeg hos en familie. Jeg ved slet ikke, hvad jeg skulle have gjort uden dem. Barcelona kunne nok være blevet en temmelig trist omgang for mig, hvis jeg ikke havde boet sammen med nogen. At bo sammen med andre, og at vi blander os med hinanden er sundt for et samfund.”
Planerne for et kommende hjem er på den ene side traditionel, men så har Ziggi også et lidt utraditionelt ønske: “Min kone og jeg er interesserede i en af de lidt større boliger. En af andelsboligerne, hvor vi kan få noget plads omkring os. Og så vil jeg virkelig gerne have et æsel! En hest kan være et intimiderende stort dyr, men ingen har nogensinde mødt et æsel, der ikke var sødt. Så det vil jeg gerne arbejde på. Vi skal have nogle æsler i nærheden af Vingefanget. Det er jo den slags, man kan føre ud i livet, når der er natur i baghaven.”
Ziggi ser det i øvrigt som en styrke, at Vinge er et byudviklingsprojekt: “Jeg er vokset op i Jægerspris, og det var bare lige lidt for langt ude på landet. Vinge er helt ny og skal udvikles, og så synes jeg bare, at den ligger på den rigtige side af vandet. Det er spændende! Og der er en station med et S-tog, som kan bringe mig ind til København, når jeg har brug for det.”
Lillian
Jeg vælger et bofællesskab for at få et netværk, men også for at give netværk til andre.
Lillian bor i dag i Søsum i Egedal Kommune og ser det blandt andet som en meget stor fordel, at hun med en placering i Vinge ikke er langt væk fra alt det, der i dag optager hende i fritiden: Vennerne, campingvognen i Kulhuse, gåklubben og motionsholdet. Faktisk var det lige præcis en fritidsinteresse, der åbnede Lillians øjne for Vinge: “Jeg går til håndarbejde sammen med en, der bor i Vinge. Og hun sagde, at jeg skulle kigge nærmere på det, der bliver bygget her. Jeg har ikke prøvet at bo i bofællesskab før, men jeg er et socialt menneske, så fællesskabet tiltaler mig helt naturligt. Alt hvad jeg gør, gør jeg med andre mennesker, og jeg kan opretholde alt det vante, samtidigt med at jeg får en masse nyt ved at bosætte mig i Vinge. Jeg vælger et bofællesskab for at få et netværk, men også for at give netværk til andre. I et bofællesskab hjælper man hinanden med stort og småt.”
Lillian ser det som en stor fordel at bofællesskabet i Bærebo bliver et fællesskab for alle generationer: “Jeg skal arbejde mange år endnu. Jeg har brug for, at der også sker noget efter fyraften. Fx skaber børnefamilier noget liv, som jeg gerne vil have i min tilværelse.”
Familier
Det betyder noget for både børn og voksne, at der er legekammerater tæt på. For børnefamilien er det første spørgsmål ofte, om der er andre børn og om der er 'plads' til børn, der kommer med liv, humør og virkelyst. Det skal der være.
I Vinge kommer der til at være rigtig mange børn. Det ved kommunen godt og der er derfor både børnehaver og en ny skole på tegnebrættet.
Husk - det er også langt sjovere for børnebørn at besøge bedsteforældre, der bor i et børnerigt bofællesskab, hvor der kan skabes venskaber.
Seniorer
Vi bliver ofte spurgt, om Bærebo etablerer seniorbofælleskaber. Nej, det gør vi ikke. Men seniorsegmentet er meget velkomment!
I mange bofællesskaber udgør seniorer en vigtig kraft, fordi de ofte har mere tid og bringer nyttig livserfaring med sig, som kan komme i spil i et bofællesskab. Der er mange særligt blandt de 'unge seniorer,' der bliver tiltrukket af Bofællesskabet Vingefanget.
Polymeren og pladsen foran,
som skitseret i helhedsplanen
Alle de andre...
Bærebo opfordrer altid til, at man søger en vis variation i beboersammensætningen. Man kan blive både inspireret og måske også udfordret ved at møde mennesker i andre livsfaser og livssituationer. Det giver en spændende dynamik i fællesskabet, at ikke alle er ens. Bare alle har nogle at finde sammen med, på tværs af alder, familieforhold og livsstil. I Vingefanget er der flere enlige og par, uden hjemmeboende børn.
Venner, familie
- og eksisterende grupper
Måske har du og vennerne allerede talt om at flytte tættere sammen? Så er muligheden i et nyt bofællesskab god for et par vennepar - eller måske søskendepar - der gerne vil bo sammen, men hver for sig. Måske har i været en gruppe, der har gået i bofællesskabstanker?
Generationsfællesskaber er også en mulighed, f.eks. med bedsteforældrene i én bolig og familien med børnebørnene i en anden bolig, men stadig i samme bofællesskab. Eller i et 3 etagers hus, hvor bedsteforælderen bor i stueetagen - og familien lige ovenpå?
Vil du være med?