Bærebo'ere

Der er mange forskellige motivationer for at flytte i et bæredygtigt bofællesskab. Til Familie- og Kulturdagen 26. maj på Polymeren i Årslev på Fyn snakkede vi med folk om, hvad der kunne få dem til at vælge en anden bo- og boligform - i det nye Skovly Årslev projekt.

​Louise på 30 år bor i Årslev med sin søn og er den første, der har indbetalt et beløb på 1850 kr. og dermed er på interesselisten for de kommende boliger i Skovly-projektet.

Drømmen om det gode, bæredygtige liv  

Fælles aktiviteter i et fælleshus tiltaler til en enlig mor som Louise. Det giver nemlig mere plads i hverdagen og mulighed for et voksenliv, helt tæt på. Og muligheden for at leve mere bæredygtigt - i et bæredygtigt fællesskab – appellerer til hendes værdier:

"Det bæredygtige betyder meget for mig. Det tiltrækker nemlig en særlig type mennesker med bløde værdier. Dem vil jeg gerne bo sammen med. 

Jeg vil gerne finde andre, der går op i at komme hinanden ved - og som går op i at passe på vores planet.”

Børneliv i et trygt fællesskab med mange rollemodeller

Udover bæredygtighed er det særligt det aktive børneliv i et bofællesskab, der betyder noget for Louise. At kunne tilbyde nogle gode rammer for sin søn, som hun gerne vil se vokse op i et fællesskab med andre børn og voksne, der kan være rollemodeller.

"Jeg tænker, det nok bliver lidt ligesom i gamle dage. Hvor mit barn kan rende ude at lege, også efter aftensmaden, i et tæt og trygt miljø.

Børn skal være sammen i alle aldersgrupper. I dag er de delt op, hele tiden … og de ser os ikke arbejde og udføre noget, sammen. Det gør man i et bofællesskab og det glæder jeg mig til."

Seniorliv og fællesskab på tværs af generationer

Louise vil gerne have sine forældre med til Skovly. De har ikke meget fællesskab,
hvor de bor. Samtidig bor de i et alt for stort hus, nu børnene er flyttet hjemmefra. I Bærebo kan de være del af et fællesskab, som de drømmer om, endda sammen med deres datter og barnebarn.

"Min far synes, vi skal bo i hvert sit nabolag. Vi skal bo tæt på hinanden, men alligevel ikke helt sammen.

 

Jeg synes ikke, ældre mennesker skal bo alene, det er helt forkert. De skal være sammen med hinanden, i samme situation, men også med andre, f.eks. med børnefamilier – og ja, deres egne børnebørn, helt tæt på. Det er da en gave at kunne det!”

Lysten driver værket

For forældrene er det udover fællesskabet vigtigt at komme til at bo uden det store ansvar for vedligehold og havepleje. Til gengæld er Louise overbevist om, at hendes mor vil engagere sådan noget som affaldssorteringssystemerne. 

I Bærebo kan man engagere sig i lige netop de ting, der betyder noget for én. Om det så er affaldssortering eller dyrehold, man har lyst til at kaste sig over. Det sker gennem de mange laug, hvor folk samles om deres interesser.

​Mulighed for at leve og arbejde samme sted

Louise drømmer om at have sin virksomhed der, hvor hun bor:

”Så min søn kan se mig arbejde, komme forbi mig og sige hej. Det tiltaler mig meget, at man kan være både hjemme – og på arbejde”.

​Det bliver der rig mulighed for i Bærebo Skovly. Her er mindre erhverv og produktioner velkomne, så børn og voksne kan opleve virksomme mennesker, der sammen skaber deres dagligdag, der hvor de bor.

"Jeg er lidt utålmodig og vil bare gerne i gang!”

Det forstår vi! Så vi arbejder på sagen med at skabe nye boligformer i Årslev.
Det skal nok blive godt - for Louise og for alle de andre, der slutter sig til.

© 2018 Bærebo
Design af Liselotte Østerby

  • w-facebook